Novinky

Vykurovanie zimných záhrad a odstránenie pary…

Celoročné zimné záhrady je potrebné kúriť tak isto ako aj ostatné časti domu, ale často nestačí, pretože sa môžu zaparovať. Preto je nutné plánovanie zimnej záhrady z viacerých aspektov.

To je dôvod, prečo naša projektová kancelária spoločnosti Sunwood vopred so zákazníkom definujú užívateľské potreby a funkcie, ktoré určujú podmienky pre vykurovanie a odvlhčovanie.

Predtým ako sa exkluzívny obytný priestor navrhne, je nutné dohodnúť a prehodnotiť tieto skutočnosti :

– aké kúrenie je v ostatných miestnostiach bytu

– s ktorou miestnosťou bude spojená zimná záhrada

– načo bude použivaná zimná záhrada

– koľko rastlín bude v priestore alebo napr. umiestnenie fontánky, jakuzzi, čo ovplyvňuje tvorenie pary v priestore

– aké presklené plochy sú potrebné, z akého profilu bude zhotovená záhrada a samozrejme schopnosť prenosu tepla z použitých materiálov

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Fakty:

– vlhkost priamo ovplyvňuje náš pocit tepla: priestory s nízkou vlhkosťou pôsobia chladnejšie a priestory s vyššou vlhkosťou pôsobia teplejšie

– 55% – 65% vlhkosť priestoru je ideálna pre ľudí zdržujúcich sa v miestnosti

– faktor zvýšenia teploty nemá priamy vplyv na zníženie kondenzácie, napr. na severnom póle tak isto môžeme pociťovať suchý vzduch ako na súši alebo v letných horúčavách sa môže tvoriť para na pobreží alebo brehoch riek. Preto sa môže vyskytnúť otázka či sa v dobre vyhrievanej, teplej záhrade môže zrážať para na okenných tabuliach ?

Žiaľ áno, ale samozrejme dobrá správa je, že sú možnosti k odstráneniu kondenzácie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krátke vysvetlenie: Vlhkosť vzduchu je pre nás veľmi dôležitá. Pokiaľ zaparenú nezkondezovanú paru v miestnosti začneme chladiť, po určitej dobe dosiahneme stav, pri ktorej sa para skvapalní. Konkrétne dosiahneme 100% vlhkosť, čo je prípad rovný rosného bodu.

Jednoducho pri danej teplote sa objaví povrchová kondenzácia. Toto sa môže stať aj napriek tomu, keď niekoľko centimetrov ďalej nameráme v zimnej záhrade trochu vyššiu teplotu.

– aj najmodernejšie zimné záhrady sú zvyčajne vyrobené z materiálov s nižším faktorom tepelnej vodivosti ako väčšina domov, nakoľko celá plocha je z presklených stien. Preto sa účinkom slnečného žiarenia ľahšie prehrejú a vplyvom chladu rýchlejšie vychladnú.

Zhrnuté : pri väčších tepelných rozdieloch napr. v zime, sa na sklenených plochách a profiloch samozrejme môže objaviť kondenzovaná para čo je prírodný jav. Napriek tomu je riešenie : Dobre navrhnuté vykurovanie, cirkulácia vzduchu  a odvlhčovanie !

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pri navrhovaní záhrad naša spoločnosť venuje osobitnú pozornosť na presný výpočet spotreby kúrenia a návrh odvlhčenia. Tieto konkrétne čísla majú majitelia zimných záhrad Sunwood k dispozícii.

Vyberte si aj vy bezstarostnú kvalitu !

S pozdravom Sunwood tím